Familiecultuur … daar heb je dat woord weer
De Nijhof Groep is een bedrijf met een familiecultuur … niet echt familie natuurlijk, maar wel de zorg en de verantwoordelijkheid die bij een familie hoort.
Dat is niet iets wat door een directie van bovenaf opgelegd kan worden. Het komt vanuit de medewerkers. Het is de zorg en de verantwoordelijkheid die collega’s voor elkaar hebben (en nemen).
Bedrijven die een familiecultuur hebben kunnen er alleen maar zuinig op zijn, want het is iets kostbaars.
Collegialiteit is bij ons meer dan samen in de bus zitten
Samen die klus klaren
Collegialiteit is samen een klus klaren. Hoeveel leuker is het niet als je daar samen voor zorgt. Je collega even vooruithelpen door bij te springen. Of hem even om zijn mening vragen. Er gewoon even tijd voor maken. En tuurlijk, er is ook nog zoiets als een planning. Maar binnen die planning zorg je er samen voor dat het werk af komt … en goed natuurlijk!
Lange dienstverbanden
Dienstverbanden van 20 tot 25 jaar – en soms nog langer – zijn niet ongewoon bij de Nijhof Groep.
De jongens die ooit het groenere gras van de buren wilden proberen, zijn bijna allemaal weer terug op het oude nest. De reden? Plezier in het werk, plezier op het werk en plezier na het werk. Zoals de vrijdagmiddagborrel. Of tijdens de bijzondere activiteiten die het sfeerteam organiseert na werktijd.
Sfeerteam
Eén keer in de zoveel tijd organiseert het Sfeerteam een activiteit. Dat kan van alles zijn. Motorcrossen, een rondleiding bij de historische waterlinie, een bbq, …
Tijdens deze bijeenkomsten zie en spreek je je collega’s die je normaal niet zo vaak ziet. Omdat ze op kantoor zitten of bij een andere vestiging van de Nijhof Groep werken.
De sfeerteam-uitjes staan bij onze jongens en meiden hoog aangeschreven.
Oh ja, we hebben de zaakjes ook goed geregeld
En wat die zaakjes zijn?
- Materialen, kleding, gereedschap, bevoorrading en magazijn.
- Salaris en compensaties.
- De mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen; vaktechnisch of persoonlijk.
- Flexibiliteit; de mogelijkheid om minder te werken en meer thuis te zijn, zodat je partner ook flexibel kan werken.
Alles is te overleggen en veel is mogelijk. Ook dát is de familiecultuur.