Dit jaar doen we met de Nijhof groep weer mee met de actie IkPas2020.
WAAROM IkPas oftewel EEN ALCOHOLPAUZE?
Gewoontepatronen kunnen handig, maar ook bedrieglijk zijn. Soms gaan ze onbewust een rol spelen in je leven, waardoor je feitelijk niet meer weet wat de invloed van deze gewoonte is op je gezondheid. Veel mensen hebben onbewust een patroon aangenomen, waarbij het vanzelfsprekend is om vrijwel dagelijks één of meerdere glazen alcohol drinken.
DAAROM!
Het doel van IkPas is het creëren van bewustwording om wel of niet te drinken. Om erachter te komen wat alcohol met je gezondheid doet, zetten wij gezamenlijk ons alcoholgebruik voor 30 of 40 dagen op pauze. We vragen je dus niet om te stoppen met alcohol, maar om een pauze in te lassen. Veel deelnemers van IkPas ervaren naast bewustwording ook positieve lichamelijke veranderingen: ze voelen zich fitter en scherper, slapen beter, vallen af en hebben een betere huid. IkPas is een initiatief van Stichting Positieve Leefstijl en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
WANNEER BEGIN JE?
IkPas vindt twee keer per jaar plaats. Er is een 30 dagen- en een 40 dagen-variant. Het staat iedereen vrij om te kiezen welke pauzeperiode het beste uitkomt. De 30 dagen actie is al geweest, deze begon op 1 januari 2020 en liep tot en met 30 januari.
De 40 dagen-actie loopt tijdens de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen. Dit jaar is dat van woensdag 26 februari 2020 tot en met zondag 5 april 2020.
DIT LEVERT MEEDOEN MET IKPAS JOU OP
We roepen natuurlijk niet zomaar wat als we het hebben over de voordelen van tijdelijk geen alcohol drinken. Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Universiteit Tilburg, doet al jaren onderzoek naar de effecten van niet-drinken onder de deelnemers van IkPas. En dat zijn er nogal wat:
Bewustwording van alcoholgebruik
Door tijdelijk geen alcohol te drinken merk je welke rol alcohol (vaak onbewust) in je leven speelt. 58% van de deelnemers is zich na IkPas meer bewust van hun alcoholgebruik en kiest bewuster óf, wannéér en hoevéél ze willen drinken in plaats van te handelen uit gewoonte.
Minder alcohol drinken
Door mee te doen aan IkPas drink je ook na de pauzeperiode structureel minder. Zes maanden na IkPas dronken deelnemers gemiddeld ruim 30% minder dan voor de pauzeperiode.
Beter slapen
Door tijdelijk geen alcohol te drinken slaap je beter. 55% van de deelnemers kan dat beamen. En ook deelnemers die in het verleden slaapdagboeken invulden, hadden die ervaring.
Lichamelijk fitter voelen
Door geen alcohol te drinken, voel je je fitter. Dit wordt door 62% van de deelnemers bevestigd. Een aantal deelnemers maakten bijvoorbeeld ook melding van persoonlijke toptijden bij hardlopen.
Mentaal fitter voelen
Ook mentaal heb je profijt van geen alcohol drinken. 63% van de deelnemers ervaart dit.
Beter ‘nee’ kunnen zeggen
Geen alcohol drinken is ook wennen voor je omgeving; je zult standvastig moeten zijn in het weigeren van ‘rondjes’. 64% kan na afloop van de pauzeperiode beter ‘nee’ zeggen tegen alcohol. Daarvoor hoeven ze niet perse de BOB te zijn!
Goed voorbeeld voor jongeren
Met een pauzeperiode stel je een voorbeeld aan jongeren. 50% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. Ook jongeren merken dit op, zo bleek uit ons onderzoek.
Doorbreken van gewoontegedrag
Meedoen met IkPas betekent je gewoontes doorbreken. Maar liefst 43,5% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. En als het met alcohol kan, dan kan het ook met chocolade. Maar dat is een weer een andere uitdaging…
Afvallen
32% van de deelnemers is na de actie van IkPas gewicht kwijtgeraakt. Voor menig deelnemer een belangrijke reden om ook na IkPas minder alcohol te drinken.
Geld besparen
Door geen alcohol te kopen, bespaart 55% van de deelnemers geld. En daar kun je weer andere leuke dingen van doen.
IkPas is een project van Stichting Positieve Leefstijl